Mere frihed til byens ældre

God og værdig ældrepleje handler i høj grad om frihed. Hvornår vil jeg i seng? Hvornår vil jeg stå op? Hvornår vil jeg spise og i bad?

Det er beslutninger, som den ældre borger selv bør træffe. Også selvom hun har rundet 80 og får hjemmehjælp.

Netop de ældre københavneres frihed til selv at bestemme, hvilken hjælp de vil have, og hvornår de vil have den, er en hjertesag for mig. Og vi er allerede nået langt i Københavns Kommune.

Senest har vi i januar 2016 afsat penge til, at de ældre borgere i hjemmeplejen selv kan bestemme, hvornår på dagen, de vil i bad og have gjort rent. Og i Københavns hjemmepleje er vi for længst gået væk fra stopure og firkantet tidstyranni. I stedet er borgerens behov i centrum, og der er tillid til, at hjemmehjælperen og den ældre borger sammen kan finde ud af, hvad dagens hjælp skal gå til. Netop det, at vi viser mere tillid til de ansatte, er alfa omega: Jeg tror på, at glade og fagligt stolte medarbejdere er nøglen til god ældrepleje.

Vi har også indført et særligt klippekort til de mest sårbare og svage ældre, så de selv kan bestemme, hvad deres ekstra hjemmehjælp skal gå til. Måske vil Peder drikke en øl i Tivoli, mens Ingelise vil i svømmehallen. Nu bestemmer de selv, og det er et stort hit blandt de ældre. Så stort at alle landets kommuner nu har taget klippekortet til sig. Det kan vi være stolte over.

I København går vi forrest, når det handler om at give vores ældre medborgere valgfrihed og selvbestemmelse. Det skal vi blive ved med, og derfor er mere frihed til de ældre fortsat et af mine fokuspunkter.