Bolde og fællesskab får ældre til at dyrke motion

02.12.2016
Et nyt forskningsprojekt viser, at boldspil og leg i højere grad kan motivere ældre til at dyrke motion.

12 ugers boldspilsbaseret holdspil giver samme fysiske forbedringer som regelmæssig styrketræning. Men til forskel fra styrketræningen, så finder de ældre en særlig indre motivation ved at dyrke boldspil. Det viser resultaterne fra et forskningsprojekt som Københavns Universitet har kørt på tre aktivitetscentre i Københavns Kommune.

Resultaterne viste også, at de ældre der deltog i regelmæssig holdspilstræning og styrketræning oplevede at få en bedre trivsel. Det understreger, at det er vigtigt for de ældre borgeres livskvalitet at engagere sig i regelmæssig motionsaktiviteter.

”Vores aktivitetstilbud handler om meget mere end fysisk sundhed. Vi ved, at mange ældre døjer med ensomhed i hverdagen, og derfor glæder det mig meget, at forskningsprojektet viser, at tilbuddene i Københavns aktivitetscentre bidrager til et styrket fællesskab og bedre livskvalitet blandt de ældre,” siger Ninna Thomsen (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i København.

Københavns Kommune vil nu rulle tilbuddet ud på alle kommunens aktivitetscentre, så de borgere der er friske nok til motionsformen vil kunne deltage i boldspil og den legende tilgang. 

Om projektet

En gruppe af ældre borgere i alderen 65-93 år blev efter et tilfældighedsprincip fordelt til deltagelse i enten boldspilsbaseret holdspil eller en styrketræningsgruppe to gange ugentligt i Københavns Kommunes aktivitetscentre. En tredje gruppe fortsatte deres sædvanlige aktiviteter på deres respektive aktivitetscentre.

Efter 12 uger havde både deltagerne i styrketrænings- og holdspilsgruppen forbedret deres fysiske funktionsniveau betragteligt, målt ved tre forskellige funktionsøvelser, sammenlignet med de deltagere, der havde fulgt deres sædvanlige aktiviteter.