Plejehjem skal servere højtbelagt smørregrød

28.10.2016
Københavns Kommune har udgivet en elektronisk kogebog, som skal sikre ældre med tygge- og synkebesvær en bedre madoplevelse.

Rigtig mange ældre på landets plejehjem bliver spist af med yoghurt og proteindrikke morgen, middag og aften, fordi de lider af tygge- og synkebesvær – også kaldet dysfagi. Det er et problem. Den ensformige kost fører nemlig til, at mange ældre bliver underernærede og småtspisende, hvilket kan være direkte farligt for deres helbred.

”Mad hænger tæt sammen med vores livskvalitet. For mange af os er måltidet et af dagens vigtigste højdepunkter, og det ændrer sig ikke, fordi du flytter på plejehjem. Her skal du fortsat have mulighed for at få dine livretter, også selvom du har udviklet tygge- eller synkebesvær,” siger Ninna Thomsen, sundheds- og omsorgsborgmester i København.

Opskrifterne på synkevenligt.kk.dk tager udgangspunkt i, at alle plejehjemsbeboere får serveret samme menu, uanset hvor udfordrede de er i forhold til at tygge eller synke. Hver opskrift findes derfor i fire forskellige konsistenser; umodificeret, blød, gratin og cremet. Dermed læner kogebogen sig op ad de nationale anbefalinger på området.

”Det handler i høj grad om fællesskab blandt beboerne og om værdighed for den enkelte. Hvis dagens menu er højtbelagt smørrebrød eller hakkebøf, så er det dagens menu for alle. Den enkelte beboer skal ikke føle sig begrænset i sine valgmuligheder,” siger Ninna Thomsen.

Den dybe tallerken skal kun opfindes én gang

Ifølge Københavns Kommunes madpolitik, skal borgere der bor på plejehjem have serveret mad, der er lavet fra bunden af friske, økologiske råvarer. Her er kogebogen synkevenligt.kk.dk med til at opfylde kommunes madpolitik, så den inkluderer alle borgere. Og Ninna Thomsen håber, at landets øvrige kommuner også vil bruge kogebogen, som ligger gratis tilgængelig på nettet.

”Nu har Københavns Kommune gjort forarbejdet med at udvikle de mange opskrifter, og så ser jeg ingen grund til, hvorfor vi skulle holde dem for os selv, når de kan komme andre kommuner til gavn. Generelt bør vi i kommunerne løbende tænke i, hvordan vi kan videndele med hinanden, så vi slipper for at skulle opfinde den dybe tallerken 98 gange, frem for én gang. Det vil både sparre os tid og penge, som vi i stedet kan bruge på borgerne,” siger Ninna Thomsen.  

Om synkevenligt.kk.dk

Kogebogen er udviklet til personale på alle landets plejehjem. Her kan personalet hente viden om dysfagi og finde opskrifter til alle dagens hoved- og mellemmåltider. Kogebogen er gratis tilgængelig på hjemmesiden: http://synkevenligt.kk.dk/

Fakta om dysfagi

I forbindelse med en undersøgelse fra 2014-2015 af ældre borgeres tygge- og synkevanskeligheder på udvalgte plejecentre og en rehabiliteringsenhed i København, viser evalueringen, at 43 procent af borgerne er blevet identificeret med dysfagi.

For den enkelte borger kan dysfagi have store og alvorlige konsekvenser. Når man har dysfagi, risikerer man i værste fald at få maden galt i halsen og dø af kvælning.

Nedsat tygge- og synkefunktion kan desuden resultere i, at man ikke får tilstrækkeligt med mad og drikke – dette med risiko for dehydrering og fejl- og underernæring og ofte med tab af fysisk, social og mental funktionsevne.